20 Mayıs 2014 Salı

HAYAL / AYŞE KULİN


Ayşe Kulin en çok okunan ve sevilen yazarlardan biri olmasına rağmen ben nedense 'hiç' okumadım. Yani Hayal okuduğum ilk Ayşe Kulin kitabı oldu. Böylece onu okumaya hayatıyla başlamış oldum.

Hayal, Ayşe Kulin'in yazar olma hayalinin peşinden nasıl koştuğunu,  bazen de pes edişini anlatıyor. Önüne çıkan fırsatlar, aksilikler.. Bazen öyle şeylerle karşılaşıyor ki yazarlık konusundaki umudunu tamamen kaybedip pes ediyor. Yazarlık benim neyime deyip vazgeçiyor hayallerinden.

Sonra hiç ummadığı anlarda hayat yeni fırsatlar çıkarıyor karşısına. Böylece en çok okunan yazarlardan biri oluyor zamanla. Umudumuzu kaybetmememiz gerektiğini gösteriyor bir kez daha.

Sadece yazarlık hayatı değil aile hayatını da anlatıyor. Eşinden boşanmış ve dört çocuğunu yetiştirme çabası veren bir kadının hayat hikayesi aynı zamanda.

Hayal'de en çok hoşuma giden şey ise içindeki çizimler oldu. Çok hoş ve eğlenceli hale getirmiş kitabı. Bazı çizimler beni güldürdü. Güzel bir fikir olmuş.

Yazdığı romanların, kitapların yazılış aşamalarını kısa kısa anlatıyor. Her birinin konusu da dikkat çekici. Mesela Sevdalinka daha önce dikkatimi çekerdi ama nedense hiç alasım gelmemiş. Sevdalinka ile ilgili anlattıkları, yazılış aşaması çok ilgi çekici. Bu yüzden okuyacağım ikinci Ayşe Kulin kitabı Sevdalinka olacak.

Yazımı Hayal'in başlangıç sayfasında yer alan Yahya Kemal Beyatlı'nın cümlesi ile sonlandırmak istiyorum.

"İnsan alemde hayal ettiği müddetçe yaşar."




16 yorum:

  1. bu kitabın röportajını izledim tv'de,ben de okumayı düşünüyorum.ayşe kulin'in ilk aylin'ini okumuştum,çok beğenmiş bi kaç kitabını daha okudum,pişman olmayacağından eminim okuyanların.
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavsiye ederim. Gayet güzeldi. Ben de diğer kitaplarını okumaya başlayacağım. Sevgilerle...

      Sil
  2. Ay bu bana en güzel cevap olmuş :)
    Hayal kurduğumda genelde kabusa çevirirdim ve hayal kurmakta bitti benim için yada hayallerim yıkıldığı zamandı bilmiyorum. .
    Çok güzel bir kitap kesinlikle okumam lazım :)
    Teşekkür ederim canım benim :*

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aa Şeyma'cım hayal kurmak bir insan için bitmesi gereken en son şey bile olamaz :)
      Tavsiye ederim canım benim. Her güne güzel hayallerle uyanman dileğiyle :)

      Sil
  3. Ayşe Kulin'in tüm kitaplarını okudum sayılır. Ben de Hayat ve Hayal olarak iki cilt halinde kaleme aldığı kitaplarını pek sevemedim. Ha bir de Gizli Anların Yolcusu hiç hoşuma gitmedi. O zamana kadar severek okuduğum Ayşe Kulin'den birden soğudum. Dan Brovvn Cehennem şu an benim de elimde ve bugünlerde ben de bu kitabı okumaya başlayacağım.. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gizli Anların Yolcusu'nun konusu biraz daha farklıymış sanırım diğer kitaplarına göre. İnsan sevdiği yazardan bir anda soğuyabiliyor. Bende de oluyor bazen :)
      Cehennem de bitmek üzere. Çabuk ilerleyen sürükleyici bir kitap ama içindeki yabancı yer, müze eser isimleri biraz yordu beni.
      Sevgilerle..

      Sil
  4. Ayşe kulini çok severim ben her kitabını gözüm kapalı alır bi solukta okurum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de Sevdalinkayla başlayıp bir solukta okumak istiyorum :)

      Sil
  5. Ben de hiç Ayşe Kulin okumayanlardanım...Bu ara ne çok okumam gereken kitap olduğunu farkettim:( Hangi birini okuyacağım ben yaaa:((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aa sen de bendensin Persephone :)
      Ayşe Kulini hiç okumadığımı biraz utanarak yazmıştım. Herkes mutlaka okumuştur diye düşünüyordum :) Yalnız bırakmadın beni :)
      Benim de okumak istediğim çok kitap var ve liste gittikçe uzuyor, yetişemiyorum :)

      Sil
  6. Ben de hiç okumadım Ayşe Kulin. Şu yazdığın söz muhteşem,hayaller olmasa nasıl tutunurduk ki hayata?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mieen sen de mii :) Ay yalnız değilim çok sevindim şu an :D
      Hayaller hayatta en çok bağlandığımız şeylerden biri. İyi ki varlar. Bol hayalli günlere :)

      Sil
  7. Bende Ayşe Kulin garip bir duygu yaratıyor. Kitaplarını okurken herhangi bir kitabı okurmuş gibi hissederken bitirince vay be ne güzel kitapmış diyorum:):)
    Sevdalinkada da aynı duyguyu yaşamıştım. Bence okuman gereken bir kitap ben çok etkilenmiştim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevdalinkayla başlayacağım kesinlikle canım. Çok merak ediyorum o kitabı. Elimdekileri bir bitirebilseydim iyiydi :)

      Sil
  8. Bende Adi Aylin - Hayat adli kitaplarini okudum, ikiside cok basarili yazim dillerine sahip. Hayat kitabinda gencligindeki yasanmis olaylara deginmis beni cok etkiledi bir cirpida merakla okudum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayşe Kulin'in diğer kitaplarını da okumaya çalışacağım mutlaka. Eminim her biri güzeldir.

      Sil