26 Eylül 2014 Cuma

Beden Dilinin Verdiği İpuçları - 1

Staj eğitimi programında beden dili ile ilgili bir seminere katılmıştık. O zamandan beri dikkatimi çeken konular arasında. Okuduklarımı bölüm bölüm sizlerle paylaşmak istiyorum. Başlayalım bakalım :)

Erkek bir kadından hoşlanıyor ve onunla ilgileniyorsa ona yaklaşırken hazırlık hareketleri yapar. Elini boğazına götürme,saçını, kravatını,ceketini yada yakalarını düzeltme.Omuzlarından tozları silkeleme. Baş parmakların kemerde olması ise cinsel bir semboldür ve cinsel organı simgeler.Gerçekten ilgileniyorsa gözbebekleri büyür. Ellerini sık sık beline koyar.

♣ Karşınızdaki sizin fikirlerinizi onaylamıyor ama kendi fikirlerini söylemekten de çekiniyorsa yaptığı hareketler açığa vurulmayan bir görüşten kaynaklanıp bunlara yerine koyma hareketleri denir. Mesela kıyafetinin üzerinden hayali pamukçukları toplamak gibi. Bu sırada genelde bakışlarını kaçırır ve yere bakar. Bu durumda karşınızdaki kişi sesini çıkarmayıp sizinle fikir birliğinde olduğunu yansıtmaya çalışsa da aslında anlatılanlardan pek hoşlanmamaktadır. Bu durumda "sen ne düşünüyorsun?" şeklinde sorular sorarak gerçek fikirlerine ulaşmaya çalışabilirsiniz.






Baş Hareketleri : Kafa bir yana doğru eğildiğinde bu kişinin konuyla ilgilenmeye başladığı anlamına gelir.Mesela bir satış sunuşunda alıcı başını yana eğip elini çenesine götürmüşse bu bir değerlendirme hareketidir ve ona ulaşmışsınız demektir. 

♣ Başın aşağıya eğik olması tavrın olumsuz hatta yargılayıcı olduğunu gösterir.Karşınızdakinin başını yukarıya kaldırmasını yada yana eğmesini sağlayamazsanız bir iletişim sorunuyla karşı karşıyasınız demektir. 

♣ Her iki elin başın arkasında olması kendini baskın yada üstün hisseden kişilere özgüdür."Tüm cevaplar bende" anlamına gelir. Adam bu sırada aynı zamanda 4 şeklinde bacak bacak üstüne atmışsa kendini üstün hissetmekle kalmayıp tartışmak istediğini de gösterir. 

♣ Her iki elin belde olması saldırganlık hareketlerinden biridir. Erkekler bu hareketi yaygın olarak kadınların yanında saldırgan, baskın bir erkek olduğunu göstermek için yaparlar. Başka bir erkeğe karşı bu tavır sergilendiğinde ise herhangi bir konuda meydan okuma anlamına gelir. 
Kadınların ellerini beline koyması ise giydiği kıyafeti daha çekici gösterme amacı da taşır.


♣ Baş parmakların kemerde olması da meydan okuma anlamına gelir. 

♣ Kişinin ruh hali olumlu ve olumsuz arasında geçiş yaptığında gözbebekleri küçülür veya büyür. Heyecanlanan birinin gözbebeklerinin büyüklüğü dört katına kadar çıkabilir. Kızgnlık yada bir olumsuzluk halinde iyice küçülebilir.

Bir kadın bir erkeği severse ona bakarken gözbebekleri büyür ve erkek de farkında olmadan bunu doğru yorumlar. Her biri bundan heyecanlanır.Araştırmalar pornografik filmler erkeklere izletildğinde gözbebeklerin büyüklüğünün üç katına kadar çıktığını göstermektedir. Bu durumda kadınların gözbebeklerindeki büyüme erkeklerdekinden çok daha fazlaymış haberiniz olsun :))

♣ Sosyal bir karşılaşma sırasında karşıdakinin bakışı gözler ve ağız arasındaki üçgen bölgede yoğunlaşır.


♣ Mahrem bakışta ise yakın karşılaşmalarda bakış gözler ve göğüs arasındaki üçgen bölgede ,uzak karşılaşmalarda ise bakış gözler ve cinsel organ arasındaki üçgen bölgelerde yoğunlaşır.Kadın ve erkek bu bakışı birbirlerinden hoşlandığını göstermek için kullanır.

♣ Karşınızdaki kişi sizi dinlerken sürekli sizden başka yere bakıyorsa sıkıldığı,ilgilenmediği yada kendisini sizden üstün gördüğü için görmezden geldiği anlamına gelir.

Sigara içerken kendine  güvenen,kendini üstün gören ve olumlu duygulara sahip olan kişi dumanı yukarı üfler.Dumanı aşağıya doğru üflemek ise tam tersini ifade eder. Hem ağzın köşesinden hem de aşağıya doğru üflüyorsa bu daha olumsuz ve kapalı bir tavra  işarettir.

Dumanın burundan üflenmesi kendine güveni gösterir.Sigara ucunun sürekli kül tablasına vurulması bir iç çelişki yaşadığını ve rahatlamaya ihtiyacı olduğunu gösterebilir.

Tiryaki bir sigara  yakar ve normalde söndüreceğinden daha erken söndürürse konuşmayı bitirmeye karar verdiğini gösterir.

Şimdilik bu kadar.  Eğer severseniz belki devamını da yazarım zaman zaman :) 

Hoşçakalınn :)

25 yorum:

  1. Bu yazı çokça faydalı olmuş özellikle benim gibi paronayak insanlar için. :) Devamı kesinlikle gelmeli. ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hatice Şahin
      Devamı geldi bile :)
      Aslında bir yandan eğlenceli bir konu ama bir yandan da insanı paranoyaklığa sürükleyebilir dikkat etmek gerek :)

      Sil
  2. Ay mutlaka devamini yaz, cok harika!!! Gecenlerde ayni bende böyle birsey yasadim, biri karsimda dan dan konusuyor ve bende tartismakda istemedim ama onaylamadimda konusmalari ve sadece susup asagi dogru kafami egdim haha :D tam benim hareketimi anlatmis, cok ilginc, yani tabii tüm insanlar nerdeyse öyle demek. Beden dili bosuna ögretilmiyormus, son zamanlarda okudugum en güzel postlardan cok sagol! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. viva makyaj
      Yazdım bilee :) Teşekkür ederim.
      İnsan okudukça yaptığı davranışların ne anlama geldiğini de keşfediyor :) Aslında hemen hemen hepimiz aynı tepkileri veriyoruz.E tabi bir de çok iyi rol yapanlar var tabi :)
      Çok teşekkür ederim,çok sevindim :)

      Sil
  3. hay Allah iyiliği versin koptum ben yaa :D gözbebeği 3 katına kadar mı çıkıyo yuh yani! kadınların ki daha fazla çıkıyodur tabisi şoka giriyodurlar korkudan :D . mahrem bakışa da üff şimdi takarız buna bi de biri yanlışlıkla üçgene baksa ahaa benden hoşlanıyo dicez hihiih komik seni :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kreatif Baskan
      Haha seni güldürdüysem ne mutlu bana :D
      Aslında tehlikeli bir konu ya. Her davranıştan birşey çıkarırız şimdi.Özellikle de kadınlar için çok tehlikeli :D

      Sil
  4. en zoru gözbebekleri seçmek olur herhalde , gözbebeği büyüdümü diye bööle dibine kadar girip bakarsan ..zaten başlamamış olan da başlar :D göremem ki ben uzaktan ne kadar büyüdü :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Butterfly'ınız
      Ben erkek arkadaşımın göz bebeklerine dikkat ediyorum bazen :D Büyüyor vallahi.Hele bir büyümesin oyarım onları haha :D
      Artık çaktırmadan bakacaksın :D Seni görmek güzel bu arada :)

      Sil
    2. kız çaktırmadan gözbebeğine nasıl bakıcan :D .. hahaha .. teşekkürler tatlım seni de okumak keyf :)

      Sil
  5. Biz de diksiyon kursunda görmüştük beden hareketlerini ilginç durumlar :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. şenay benderli
      İlginç,eğlenceli ve bir o kadar da tehlikeli durumlar bence :D

      Sil
  6. Yanıtlar
    1. Ağustos Böceği
      Teşekkür ederim :) Devamını yazdım ben de okuyanlar sevince :)

      Sil
  7. ay ben çok meraklıyım böyle şeylere :) paylaştığın için teşekkürler!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. busrakkus
      Rica ederim :) İlginç bir konu cidden ben de çok merak ederim böyle şeyleri :)

      Sil
  8. ben de 2 yıl önce bir sertifikalı konferansa katılıp beden dili eğitimi almıştım, o kadar değişik şeyler var ki insan bu da bu anlama mı geliyormuş diyor şaşkına dönüyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özge KARA
      Aynen.Farkında olmadan yaptığım hareketlerin bir anlamı varmış meğer :D İnsan kendini de tanımış oluyor.

      Sil
  9. Çok yararlı bir yazı olmuş bende bu tür konulara ilgi duyuyorum o yüzden Yalanı Anında Yakalayın Pamela Meyer adlı kitabı almıştım. Kitabı okudum ama maalesef okumakla bitmiyor, cidden zor bir iş. Geliştirmek ise emek ve gözlem istiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Coral L.
      Teşekkür ederim.
      Aa o kitabı hiç duymamıştım. Aynen geliştirmek çok zor eminim.
      Kitabı biraz araştırayım belki alıp okurum.Ben de teşekkür ederim paylaşımın için :)

      Sil
  10. hem güzel hem de dediğin gibi insanı paranoyak duygulara sürükleyebilir. Beden dilini takip edeyim derken konudan uzaklaşabilir "dur lan bu neydi ne demek istiyor şimdi heh bende şöyle yapayım bakalım" diyerek şekilden şekle de girebilir insan :D haliyle karşıdakinin anlayacağı tek beden dili "ne yapıyor lan bu beni takmıyor mu ne" olabilir :PP

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O Gay Ben de
      Evet tabi ki beden dili konusunda gözlem yapmak da bir o kadar zor.Karşıdakine aptal gibi görünmemek lazım :D
      Geliştirmek için çok çabalamak ve çabalarken de belli etmemek lazım :)

      Sil
  11. 'dördüncü tekil şahıs' :) öncelikle bu ismi çok sevdim, nasıl akıl ettin, nerden geliyo bu ad çok merak ediyorum doğrusu, her okuduğumda bakıp düşünüyorum bunu ;). beden dili konusuna gelince ben de zamanında eğitim almıştım. konuyu tamamiyle anlayıp zekice bilmeyen birinin karşısında kullandığında gerçekten çok etkili oluyor, ilizyon gibi.fakat zamanla sormaya başladım, evet biyolojik açıdan yorumlanan kısımlar, herkes için aynı; göz bebeklerinin büyümesi, bakış açıları ve ya gözlemlenen ten rengi gibi...fakat fiziksel davranışlar herkes için aynı olmayabiliyor; ben mesela; cebim yoksa ve canım sıkılıyorsa elimi belime koyarım her zaman, beden dilinde açıklanan durumu bilip başkasının yanında yaptığımı farkettiğimde bu sefer şaşırıyorum, hazır ol pozisyonuna geçiyorum :D yorumlarınıza da katılarak; tam bir paranoyo halleri ;) yahu bir çaya gelseydin de konuşsaydık karşılıklı ;) ben de kısım kısım yazcam, umarım kızmazsın bana ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yaz-(s)aklan-kaç
      Teşekkür ederim beğenmene sevindim :) Aslında ben 1.tekil şahıs diye düşünmüştüm başta.Sonuçta kendimden bahsettiğim kişisel bir blog.Ama sonra farklı olsun dedim ve bir anlık bir karardı :)
      Bir ara googleda yazdım baktım öyle bir kitap da varmış.Hiç bilmiyordum.
      Haklısın fiziksel hareketler çok tutarlı sonuçlar vermeyebilir.Bazıları alışkanlık gibi de olabilir.
      Bu aksam senin bloğuna uğrayıp yazılarınla vakit geçirmeyi düşünüyorum =)
      Olur mu hiç öyle şey tabi ki kızmam.Hatta çok sevinirim.Seve seve okurum. Bekliyorum yazacaklarını en kısa zamanda *.*

      Sil
    2. aaa tesadüfe bak ya, süper, ben de baktım ona, ilginç bulduğum şeylere google baba cevap veriyo saolsun.ben de kitaptan etkilendinde koydun zannettim, kitabın içeriğine bile baktım değişik bişey okumayı düşünüyorum bulursam ;) ama ilk seni okudum, kitap şansını kaybetti ;)

      Sil
    3. yaz-(s)-aklan-kaç
      Öyle bir kitap olduğunu bilmiyordum bloğumu açtığımda :)
      Kitabı da nedense pek merak etmedim.Konusunu da bilmiyorum :D
      Ayy cınım benimm mutlu oldum ki :D

      Sil