27 Mart 2014 Perşembe

Bir Psikiyatristin Gizli Defteri / Gary Small-Gigi Vorgan

Öncelikle kitabın ilk sayfalarında Woody Allen'ın bir sözüyle başlamak istiyorum yoruma. Benim çok hoşuma gitmişti nedense. "Ah şu modern psikanalistler yok mu! Dünyanın parasını alıyorlar insandan! Benim zamanımda beş Mark'a Freud'un kendisi tedavi ederdi sizi. On Mark'a hem tedavi eder hem de pantolonunuzu ütülerdi. On beş Mark'a Freud kendisini tedavi etmenize izin verirdi... ki buna istediğiniz iki çeşit sebze de dahil olurdu."

Kitabı severek okudum diyebilirim. Çünkü hep merakım vardı psikoloji ile ilgili konulara. Hukuktan sonraki tercihlerim de hep psikoloji bölümüydü. Ama kısmette hukuk varmış demek ki =)

Bir psikiyatristin meslek hayatı boyunca karşılaştığı ilginç hastaları ve olayları içeren bir kitap. Genelde insanların psikolojik rahatsızlıkları diğer hastalıklar gibi algılamadıkları ve bu yüzden bir psikolog yada psikiyatriste gitmekten çekindikleri konusunda vurgu yapıyor. Aslında yazarın da dediği gibi nasıl kolumuz, bacağımız kırıldığında doktora gidiyorsak psikolojik olarak kendimizi kötü hissettiğimizde de bunun farkına varıp kabullenip profesyonel birine danışabilmeliyiz.

İnsan beyninin ve psikolojisinin insanı fiziksel olarak da nasıl etkilediğini, beynimizi neye inandırmak istiyorsak ona inandığını, psikolojik rahatsızlıkların fizyolojik bir çok belirtiye de sebep olduğunu görüyoruz.

Çok tuhaf ve daha önce hiç duymadığım hastalıklar varmış. Mesela çok çok aşırı su içmekten dolayı insanın kanında sodyum oranı düştüğü içtiği için kişi beyninde ve düşüncelerinde bir ağırlaşma ve bulanıklaşma hissedebilirmiş.

Bir olayda da kadın hamile olmadığı halde kendini hamile olduğuna inandırıyor ve bütün belirtiler fizyolojik olarak kendisinde görülüyor. Karnının şişmesi, bulantı, baş dönmesi gibi. Ama aslında hamile değil. Fakat nasıl oluyorsa psikolojik bozukluk fiziksel olarak da etki ediyor. Tedavi etki etmeye başlayınca hamilelik belirtileri de kaybolmaya başlıyor.

Bana ilginç gelen başka birşey ise histerik körlüktü. Vücut bütünlüğüne ilişkin kimlik bozukluğu vardı bir de. Hasta takıntılı bir organı kendine ait hissedemiyor ve ondan kurtulmak istiyor.

Eğer bu tür konulara ilgi duyuyorsanız sıkılmadan okuyabileceğiniz bir kitap. Hatta açık söylemek gerekirse bunu okurken kendimde bazı şeylerin farkına vardım :) Faydalı oldu benim için. Çok takıntılı olup herşeyi kafaya takmamak gerek korktum vallahi :)

15 yorum:

  1. offf bu kitabı okumam lazım benim yaaa

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğim gibi bu tür konulara ilgin varsa kaçırma derim :)

      Sil
    2. var var iştee deepsinin kitabını sorgulamaya gidince bunu da alayım bir bakalım.. D&R'a özel sipariş verdim ama hala gelmedi kitap yaa :(

      Sil
  2. okuyom demiştin okumuşsun. allen çok komik sölemiş ya.

    hoş kitap diyosun. okuyim.

    mimde de çok çalışkansıın. herkese hemen haber verdiin. ne güzeel :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence okunabilir deep sıkıcı değil bana göre. Umarım sen de beğenirsin.
      Yaa çok çalışkanım o konuda sorma =) Haber vermek çok feci bir şey yaa canım çıktı akşam :D Ama bir o kadar da keyifli :)

      Sil
    2. sen ideal arkadaş olduuuun. hem çalışkan hem de en şirinlerdeen :)

      Sil
  3. bak my real aslı da senin gibiiii. o da şekerlerden :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aa bunlar ne tatlı iltifatlar böylee :) Teşekkür ederim deep sen de öylesin kiii :)

      Sil
    2. eee insan şeker olunca herkesi şeker görüyorrrr yapcekkk bişi yok :)

      Sil
    3. burası şeker hamuru gibi olduuuuu :)

      Sil
    4. O zaman güzellll sevimli renk renk kurabiyeler yapalım! :)

      Sil
  4. Bu kitabı ilk duyduğumda sıkıcı olabilir diye bi önyargıya kapılmıştım. Yaz kitaplarım arasına not ettim bile, teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim. Umarım sen de seversin :)

      Sil
  5. Hep görüyorum hep merak ediyorum ama bir türlü okumaya fırsat bulamıyorum. :S

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de aynı şeyleri hissettiğim bir sürü kitap var :) Onları alıp okumak istersen kendimi başka kitapların arasında buluyorum :)

      Sil