17 Ekim 2014 Cuma

Beden Dili - 4

BASKIN VE EDİLGEN EL SIKIŞMALAR

Gün içinde "özellikle de çalışıyorsanız" bir çok kişiyle el sıkışmak durumunda kalıyoruz.Her beden hareketi gibi bunun da bazı özel anlamları var. Bilinç dışı yapsak bile.

El sıkışmayla üç temel tavırdan biri sergilenir :
*Hakimiyet: Bu insan üzerimde egemenlik kurmaya çalışıyor,temkinli olmalıyım.
*Edilgenlik:Bu insanın üzerinde egemenlik kurabilirim ne istersem yapar.
*Eşitlik:Bu kişiden hoşlandım.İyi anlaşacağa benziyoruz.


Egemenlik, el sıkışma sırasında elinizi avcunuz aşağıya bakacak şekilde çevirerek iletilir.Avcunuz doğrudan yere bakmaz ama karşınızdakinin avcuna göre aşağıya bakar.Bu durum denetimi ele alma mesajı iletir.Avcun yukarı baktığı el sıkışma şekli edilgen bir tavır gösterse de el sıkışmadan sonraki davranışlar size daha sağlıklı ipuçları sağlayacaktır.

İki baskın kişinin el sıkışması durumunda her ikisi de karşısındakinin avcunu edilgen konuma getirmeye çalışacağından sembolik bir savaş yaşanır.

Birisi size baskın bir el uzattığında avcunu edilgen konuma getirecek şekilde çevirmek hem zor olur hem de ne yapmaya çalıştığınız belli edersiniz.Baskın eli etkisiz hale getirmek için şu tekniği uygulayabilirsiniz :

El sıkışırken sol ayağınızla ileri adım atın. Sağ ayağınızı sol ayağınıza çapraz olacak şekilde öne getirin. Bu durumda sağ ayağınızla karşıdakinin kişisel alanına girmiş olacaksınız. Bu durum el sıkışma konumunu düzeltmenizi ve el sıkışmayı dikey yanı "eşit" konuma getirmenizi sağlar.Çünkü adımlarınızla ona yaklaştığınız için bileğini düzeltme durumunda kalır.

Avuç içinin aşağıya baktığı durum karşıdakine eşit bir ilişki kurma şansı vermediğinden en saldırgan el sıkışma hareketidir.

Eldiven şeklinde el sıkışmaya "politikacı el sıkışma" da denir. Bu hareketi yapan karşısındakine güvenilir ve dürüst olduğu izlenimini vermeye çalışır.Ama yeni tanıdığı birine uygulandığında tam tersi etki yaratabilir.Sadece iyi tanıdığınız insanlara yapılmalıdır.



Ölü balık el sıkışında ise kişi karşısındaki eli hiç sıkmaz ve çok hafif bir biçimde tokalaşır.Bazıları bunu zayıflık göstergesi olarak kabul eder.Bu el sıkış biçimini kullanan çoğu kişi bunun farkında değildir.

Parmak ezici : saldırgan ve kabadayı karakterinin göstergesidir.Güçlü olduğunu kanıtlamak istercesine elinizi acı verecek kadar sıkar.

Gergin kol uzatma da avcun aşağıya bakması gibi saldırgan tipler tarafından sıkça kullanılır.Amaç sizi belli bir mesafede ve kendi mahrem bölgesinin dışında tutmaktır.

Parmak ucu tutma : Bu hareketi yapanın karşısındakine karşı hevesli ve istekli bir tavrı varmış gibi görünse de aslında özgüven eksikliği vardır ve amacı karşıdakini kendini rahat hissedebileceği bir mesafede tutmaktır.



Kol çekme : Karşıdakinin kolunu kendine doğru çekerek el sıkışan kişiler genelde kendi kişisel alanı içinde rahat eden güvensiz bir tiptir.

İki eli kullanarak el sıkışmanın anlamı içtenlik ve güvenin belirtisidir. Bunun derecesi sol elin karşı tarafın sağ kolunun ne kadar yukarıya götürüldüğü ile ilgisi vardır. Mesela dirsek kavrama bilek tutmadan daha fazla duygu iletirken omuz tutuş üst kol kavramadan daha fazla duygu iletir.


Bunlar genelde aralarında belli bir yakınlık olan insanlar arasında kullanılır.Tam tersi olması durumunda bir güvensizlik hissi yaratabilir.

Çoğumuz nasıl el sıkıştığımızın farkında değiliz bence. Yakın olduğumuz birine sorup fikir almalıyız bence.Kimse ölü balık gibi el sıkışmak istemez sanırım :)



18 yorum:

  1. İşin ilginç tarafı bunları bilinçsizce yapıp,bilinçsizce algılıyoruz. =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zamska
      Aynen bilmeden bu davranışları yorumlayabilmemiz çok tuhaf :)

      Sil
  2. Ay bir de elini kıracak gibi sıkanlar var. Onların derdi neydi acaba :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lady Witch
      ben pek fazla karşılaşmıyorum onlarla. Yoksa acıdığını surat ifademle belli ederim kesin :D

      Sil
  3. elinin ucunu verenleri sevmiyorum tokalaşma madem ne o öyle !!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hazel Çelik
      Ben de sevmiyorum.Adam gibi sık işte :)

      Sil
  4. bu yazılarına bayılıyorumm yine aydınlandım. ^^

    YanıtlaSil
  5. Güzel bilgi.... Teşekkürler... Vücut dilimizin farkında olmadan davranıyoruz çoğunlukla... Belki bilinçli belki de bilinçsiz... Verdiğimiz mesajlara dikkat etmeli;) Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Persephone
      Rica ederim canım.
      Aslında bu konuda biraz bilinçlensek karşımızdakinin neler düşündüğünü anlamak biraz daha kolaylaşacak.Ama zor bir konu :)

      Sil
  6. parmak ucu tutma derken; parmak ucunu tutan mı, uzatan mı? parmak ucunu tutansa o konu da bi yorum yapamiciim, parmak ucuyla el sıkışan şebekleklere çok lafım var.Abi o nedir ya, adam gibi sık şu eli bi avucunun içi avuç içine değsin, az bi samimi ol yahu.Ne öyle, kendini beğenmiş tavırlar, bir yukardan bakmalar, 'sen kimsin ki, elimi tamamen sıkasın' mesajı vermeler...ayıptır yahu! sinir oluyorum böylelerine :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yaz-(s)aklan-kaç
      Bu yazıdaki parmak ucu tutma. Ama parmak ucunu uzatma bence de dediğin gibi daha itici. Zorla tokalaşırmış gibi sanki.Karşısındakiyle tokalaşırken iğreniyormuş hissi yaratıyor bende parmak ucu uzatma :) Ben de sinir oluyorum.
      Aynen adam gibi sık işte.

      Sil
  7. Çok güzel bir paylaşım serisi. Emeğine sağlık. Ben de bir süre ilgilenmiştim beden dili ile ama işte ders mers hep unutmuştum. teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emrah Özdemir
      Teşekkürler :)
      İlgi çekici bir konu ama geliştirmek için zaman lazım dediğin gibi.

      Sil

  8. 4. şahıs! Mim'lendiniz efendim... eğlenceli sorular için hemen Kafa'ya! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kafa Dergi
      Teşekkür ederim.En kısa zamanda yayınlayıp linkini yazarım sana :)

      Sil
  9. geçen gün işyerine gelen müşterimiz elimi öyle bir sıktı ki ben dedim parmaklarım kırıldı gitti , yani bu adam özgüven patlaması mı yaşıyor bana hakim mi olmaya çalışıyor edilgen miyim ezik miyim ben yaw eheheh :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kreatif Baskan
      Hahah :D
      Bu senin ezik olduğun anlımına gelmez ama onun saldırgan bir karaktere sahip olduğu kesin:D

      Sil