7 Ağustos 2014 Perşembe

Kayıp Sembol / Dan BROWN


Evet tahmin ettiğiniz üzere asıl kahramanımız yine Profesör Robert Longdon. Arkadaşı Peter Solomon'un ricası üzerine onun asistanı olduğunu iddia eden kişinin çağrısı ile ABD Kongresi'nde bir konferans vermeye davet edilir. Bu daveti kabul edip oraya gider. Giderken Yanına Peter'ın ona vermşiş olduğu emaneti de yanına alır. Nereden bilsin bu emanetin başına bela olacağını?

Konuşma yapacağı salona girdiğinde salonda kendisinden başka kimsenin olmadığını farkeder. Orada Peter Solomon'un kesik elini bulur. Bu kesik el bir semboldür.Peter Solomon bir mason olduğu için masonik semboller,sırlar, şifreler de girer işin içine.

Longdon'a bu macerada Peter'ın kardeşi Katherine Solomon da eşlik eder. Katherine noetik bilim uzmanıdır. Ölümden sonra yaşam var mı, ruh var mı gibi sorulara cevap arayan ve insanın düşünce gücüne yönelik deneyler yapan bir bilim kadını. Ruhun var olup olmadığına dair yaptığı ilginç bir deney var.O kısmı çok severek okumuştum.

"Eğer büyük sır bu gece ortaya çıkarsa insanlık çok büyük tehlikeye girer" cümlesi insanda merak duygusu uyandırıyor kitap boyunca.

Bir de kötü karakterimiz Mal'akh var. Örgütlere ve esrarengiz bilgilere merak sarmıştır. Kayıp bilgeliğin peşindedir. Başlarda ne için bu kadar çabaladığına ve kim olduğuna anlam veremesem de bu karakterin olaylara bağlanışı harika olmuş. Kim olduğunu öğrendiğimde baya şaşırmıştım. Mal'akh da büyük sır ve kayıp sembolün peşindedir.Bir yandan da intikam almanın peşine düşmüştür.

Kayıp sembolün ne olduğunu öğrendiğimde benim için bir hayal kırıklığı oldu açıkçası. Kitap hristiyanlık ve masonluk etrafında kurgulanmış.Ve tabi ki Dan Brown baya emek vermiş bu bariz belli. Ama beni pek sarmadı. Kendimi kaptırarak da okuyamadım açıkçası. Ama kesinlikle kötü bir kitap değil. Sadece diğer kitaplarını çok beğendiğim için bu beklentimi karşılayamadı. Ama olsun. Vakit kaybı değildi asla.

“…Antik Gizemler, yani tüm çağların kayıp bilgeliği, uzun bir süre insanoğlunun en kutsal hazinesi olarak kabul edilmiştir ve tüm büyük hazineler gibi özenle korunmuştur. Bu bilginin gerçek gücünü anlayan aydınlanmış bilgeler, onun yol açabileceği sonuçlardan korkmayı öğrenmişlerdi. Bu gizli bilgi ehil olmayanların eline geçtiğinde, yıkıcı sonuçlar doğurabileceğini biliyorlaardı. Daha önce de belirttiğim gibi güçlü araçlar hem iyilik hem de kötülük için kullanılabilirler. Bu yüzden Antik Gizemleri ve bu süreçte rol alanları korumak amacıyla, eski uygulayıcıları gizli kardeşlikler kurdular. Bu kardeşliklerde bilgeliği sadece uygun eğitimi alanlarla paylaşarak, bilgeden bilgeye aktardılar." 


“Bizler yaratıcılarız ama safiyane bir şekilde yaratılan rolünü oynuyoruz. Kendimizi, bizi yaratan Tanrı’nın etrafında hırpalanan zavallı koyunlar gibi görüyoruz. Korkmuş çocuklar gibi yardım, bağış ve iyi şans dilenerek diz çöküyoruz. Ama Yaradan’ın suretinden yaratıldığımızı fark ettiğimiz anda, bizlerin de birer yaradan olduğumuzu anlamaya başlayacağız. Bu gerçeği anladığımızda, insan potansiyelinin kapıları ardına kadar açılacak.”

14 yorum:

  1. Dan BROWN'un okumadığım tek kitabı (:
    Doğumgünümde alsalar bari :D Kitap almayacağıma söz verdiğim için tüm doğumgünü hediyelerimi kitap siparişi olarak verdim :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İrem E.
      Doğum günü hediyesi olarak kitap seven sayılı kişiden biri olabilirsin :)

      Sil
  2. Bana çok ağır geldi :\
    insanın kafasının içinde ağırlık yapıyor kelimenin ağırlıkları resmen.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. safransarı
      Evet biraz ağırdı gerçekten.Yer isimleri falan da insanın beynini yoruyor :)

      Sil
  3. Ben bunu ve Inferno'yu daha okumadim. Yani Cehennem'i. Bakalim. Bir an önce okumak istiyorum.

    YanıtlaSil
  4. Ben de okudum bu kitabini sona doğru adamda bariz ticari kaygıyi algilamistim. En ilginc kismi adam ölürken ruhun ağırlığını ölçmesiydi. Guzel yine de bi çırpıda okunuyor. Iyi anlatmissin canim ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kreatif Baskan
      Ruhun ağırlığını ölçme kısmını ben de çok beğenmiştim :)
      Teşekkürler tatlım ♥

      Sil
  5. okudum, beğendim. evet ben de tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. toprak
      Dan Brown kitapları güzel gerçekten tavsiye edilesi :)

      Sil
  6. Merak ettim bu kitabı, okuyayım ben de :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. şenay benderli
      Oku bakalım,seversin umarım :)

      Sil
  7. Listeme eklesem mi ki ?
    Gerçi Dan Brownun kitaplarını genelde severim ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seyma Tanis
      Genelde severim diyorsan eklemelisin bence :)

      Sil